LGS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

Her yıl haziran ayında yapılan “Liselere Giriş Sınavı’na (LGS)” nasıl hazırlanmalıyım? LGS’ye hazırlanırken nelere dikkat etmeliyim? Nasıl ders çalışmalıyım? Bu soruları nasıl çözebilirim? Nasıl bir yol izlersem hedeflediğim liseye gidebilirim?” gibi daha birçok sorularınızın olduğunu biliyorum.

Sayısal ve sözel olmak üzere toplam 90 sorunun sorulacağı sınavın 75 dakikası sözel bölüm, 80 dakikası ise sayısal bölüm için ayrılmış durumda. Sözel bölümde, Türkçe’den 20, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ten 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden 10 ve Yabancı Dilden 10 soru sorulacak. Sayısal bölümde ise Matematikten ve Fen Bilimlerinden 20’şer soru sorulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı LGS’yi iki yıldır uyguluyor. Bu sene üçüncüsü düzenlenecek. 2018 ve 2019 yıllarında yapılan sınav sorularını ve yayınlanan örnek soruları incelediğimizde;

Sadece Türkçe değil tüm branşlardaki sorularda uzun paragrafların bulunduğunu söyleyebiliriz. Buradan şöyle bir sonuca ulaşabiliriz ki o da bol bol kitap okumalıyız. Dolayısıyla okuduğunu anlayabilen ve yorumlama yapabilen öğrenciler nispeten daha başarılı olacaktır. Bu nedenle okuma alışkanlığı bir an önce edinmeli ve farklı kaynaklardan (kitap, dergi, gazete, internet) mümkün olduğu kadar çok okuma yapılmalıdır. Uzun paragraf sorularının arka arkaya gelmesi işinizi zorlaştıracaktır. Bazen bir paragrafı anlamak için birden fazla kere okumak zorunda kalabilirsiniz. Bu da size zaman kaybettirecektir. Bu durumun üstesinden gelebilmeniz için bolca okuma yapmanız gerekmektedir. Ayrıca, yayınlanan sorulardan son ikisinin yazım kuralları ile ilgili olduğu gözümüze çarpmaktadır. Dolayısıyla, paragraf soruları kadar olmasa da yazım kurallarından da sorular geleceğini tahmin ediyoruz.

T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin soruları için bazı terimlerin (Milli Egemenlik, Güç Birliği, Seferberlik, haset, iftira, merhamet) bilinmesi gerekiyor. Yorumlama yeteneğinizi kullanarak soruları kolaylıkla çözebileceğinizi düşünüyorum.

İngilizce dersi için yayınlanan örnek sorularda kelime bilgisinin ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle soru köklerinin dikkatlice okunması ve sorunun sizden ne istediğini anlayabilmeniz gerekiyor.

Yapılmış olan LGS matematik sorularının olduğu kitapçıkları incelediğimizde ise özellikle Matematik sorularının sizi zorlayacağını görebiliyoruz. Analitik düşünmeyi ve farklı açıdan bakabilmeyi gerektiren sorular olduğu kadar birkaç grafik sorusunda da görüldüğü üzere çok basit düşünerek de cevaplayabileceğiniz sorular var. Sonuç olarak hem kolay hem de zor soruların bir arada olacağı bir matematik testi bekliyoruz. Bu soruların üstesinden gelebilmek için farklı kaynaklardan ve bol bol soru çözmeniz gerekiyor.

Son olarak Fen Bilgisi sorularında şekillerin ve grafiklerin ön plana çıktığını görüyoruz. Bu şekilleri ve grafikleri yorumlayabilmeniz büyük önem arz ediyor. Ayrıca periyodik tablo ve üzerindeki elementlerin özelliklerini de bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle tekrar yapmanın en önemli olduğu derslerin başında geliyor diyebiliriz. Yine bol soru çözümleri yaparak Fen Bilgisi sorularının da üstesinden gelebileceğinizi düşünüyorum.

Özetle Şunları Söyleyebiliriz

1- Her gün kitap okumalısınız,

2- Düzenli olarak ders çalışmalısınız,

3- Günlük tekrar yapmalısınız,

4- Konuları yüzeysel değil, derinlemesine öğrenmelisiniz,

5- Farklı kaynaklardan test çözmelisiniz (mantık ve muhakeme becerilerini ölçen testlerden).

6- Anlaşılmayan konu ya da sorular öğretmen ya da bir bilene sormalısınız,

7- Konuyu iyi anlamadan sadece ezber yapmayın. Konu çalışırken değişik yöntemler (zihin haritası, kodlama v.b.) kullanmalısınız.

8- Unutmamak için, konuları sık sık  tekrar edin.

9- Sınava değil, öğrenmeye odaklanın. İyi öğrenirseniz, zaten sınavda başarılı olursunuz. Ama sınava odaklanırsanız, stres ve kaygıdan iyi öğrenemezsiniz.

10- Başkasıyla değil kendinizle yarışın, hep daha iyi olmaya çalışın.

LGS’de Soruların Zor Olması Dezavantaj mı?

Öncelikle şunu belirteyim ki hangi sistem gelirse gelsin çalışan öğrenci avantajlıdır. Çalışan öğrenciler soruların zor olmasından korkmamalıdır. Hatta soruların çok kolay olması çalışkan öğrenciler için dezavantajdır. Çünkü sorular çok kolay olduğunda çalışmayan öğrenciler de yapabilmektedir.

Başarı için çalışmak önemlidir, fakat doğru çalışmak daha önemlidir.

 Son önerim eksiklerinizi tespit edin ve ona göre çalışın. Başarılı olamadığınızda çözümü sadece çalışma sürenizi artırmakta aramayın. Önce nedenleri tespit edin, dikkat dağınıklığı, sınav kaygısı, kitap okumama, sınavda zamanı yetiştirememe, az çalışma, yanlış çalışma alışkanlıkları v.b. başka nedenler olabilir. Teşhisi doğru yaparsanız tedavi de başarılı olacaktır. Hepinize başarılar…

1 Yorum

  1. Kızım bu sene LGS’ye girecek. Çalışıyor ama bu corona virüs planlarını bozdu. Allah yardımcısı olsun. Bu yıl çok öğrenci girecek sınava, sorular daha da zor olacak diyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir